Aroon indikátor és oszcillátor

Ki ne álmodozott már arról, hogy előre meg tudja mondani, mikor kezdődik új trend. A Tushar Chande által kifejlesztett Aroon indikátorok ebben, valamint a trend erősségének a meghatározásában nyújtanak segítséget a piaci résztvevőknek.

Aroon indikátor
Aki ismeri a piaci trendek irányát, az a kezében tarthatja a tőzsdei kereskedés egyik legfontosabb tudását. Egy ilyen 1995-ben a Stocks and Commodities c. magazinban publikált eszközt ismerhetünk meg az Aroon indikátor képében. Az indikátor neve szanszkritül a hajnal korai fényeit jelenti, utalva arra, hogy segítségükkel már viszonylag korán meg tudjuk állapítani a trend lehetséges irányát.

Az Aroon indikátor felépítése és jelzései
Az indikátor mindkét komponense, a zölddel jelzett bika és a pirossal jelzett medve vonal a 0 és 100-as érték között ingázik. Mindkét vonal egyértelműen jelzi felénk, ha az adott termék huzamosabb ideig egy irányba mozog. Az indikátor periódusának legtöbbször a 10-es és a 20-as értéket választják.
Amíg a zöld színű bika vonal 70 felett tartózkodik, erős emelkedő trendet jelez felénk. Az 50-es érték alá bukva a trend gyengüléséről, míg a 30-as érték alatt tartózkodó indikátor a trend csökkenéséről ad jelet. Folyamatosan emelkedő piacon az indikátor értéke állandóan 70 felett tartózkodik, sokszor a 100-as szinthez tapadva.

A piros színű medve vonal a bika vonallal ellentétes jelzéseket szolgáltat. A 70-es érték felett erős csökkenő trendről, míg 30-as érték alatt emelkedő trendről kaphatunk visszajelzést. Az 50-es érték alá való bepillantás az indikátor ezen alkotójánál is a trend gyengülését jelenti.

Aroon oszcillátor
Az oszcillátort az Aroon indikátorból számítjuk oly módon, hogy kivonjuk a medve vonalból a bika vonalat. Az így kapott oszcillátor értéke +/- 100 között mozog.

Kereskedési jelzések
Ha az indikátor értéke 50 felett tartózkodik, erős felfelé ívelő trendet láthatunk. A 0 körüli értékek azt jelentik, hogy a piac nem trendel, esetleg oldalazik, vagy trendet fog váltani.
Amennyiben az indikátor értéke -50 alá merül huzamosabb ideig, az tovább eső árakat jelez elő.

Az Aroon indikátor és az Aroon oszcillátor rendkívül hasznos eszköz egy kereskedő számára, hiszen segíti a kereskedőket azoknak az időszakoknak a kiválasztásában, amikor a legjobban használhatóak a trendkövető indikátorok, mint például a mozgó átlagok, valamint az oszcillátor típusú indikátorok úgy, mint a sztochasztikus oszcillátor.

0

Termékek a kosárban