Accumulation Distribution

A részvények erősödését sok esetben a forgalom növekedés előzi meg, jelezve a várható piaci változást.
Mint a legtöbb forgalommal kalkuláló indikátor, az Accumulation Distribution is azt célozza,
hogy megállapítjuk a pozitív és negatív pénzáramokat a részvény piacán, hogy a “tömegek” előtt járhassunk egy lépéssel.

Az Accumulation Distribution indikátor kísérletet tesz a kereslet és kínálat mérésére, azáltal, hogy meghatározza, hogy a szereplők “akkumulálnak” vesznek, vagy “disztributálnak” eladnak a piacon.
Számítása hasonló az OBV-nél ismertetetthez, azzal a különbséggel, hogy itt nem a záróárakat mérjük egymáshoz, hanem a napon belüli emelkedések, illetve csökkenések mértéke határozza meg, az indikátor változását, amelynek mértékét itt is a forgalom határozza meg.
Vételi nyomásról beszélünk, ha a napi kereskedési sáv felső részén zár a papír, míg a napi kereskedési sáv alján történt zárás eladói nyomásról tanúskodik.

Az OBV-vel összevetve, az Accumulation Distribution jobban tükrözi a piaci hangulatváltozást, hiszen a napon belüli változás sokszor több információt hordoz, mint az, hogy összességében emelkedett-e a piac vagy sem.

Az Accumulation Distribution használata megegyezik az előbb bemutatott OBV-vel.
Alapvetően ez az indikátor is a trend megerősítésére, illetve a nem fenntartható trendek jelzésére szolgál, a divergencia jelenségek által.

A decemberi határidős BUX grafikonján (BUX712) két negatív divergencia is azonosítható, mikor is az indikátor csökkent, míg a decemberi Bux árfolyama emelkedett. Az indikátor mindkét esetben időben figyelmeztette a befektetőt a várható piaci fordulóra.

0

Termékek a kosárban