2019. Január 29.

Az USA hozzáférést biztosít az ideiglenes államfőnek Venezuela tartalékaihoz

Washington hozzáférést biztosít a venezuelai vagyon amerikai bankokban tartott egyes számláihoz az Egyesült Államok által Venezuela ideiglenes államfőjeként elismert Juan Guaidónak – jelentette be kedden az amerikai külügyminisztérium.
A tárca közlése szerint Guaidó a jegybank szerepét betöltő központi tartalékrendszer (Fed) New York-i részlegénél és más, az Egyesült Államok által biztosított bankoknál kapta meg a felhatalmazást ottani venezuelai vagyonok felhasználásához. A felhatalmazásról még pénteken született meg a döntés és a venezuelai kormány vagy a venezuelai jegybank tulajdonában lévő egyes számlákra vonatkozik.

“Ez a felhatalmazás segíti majd a törvényes venezuelai kormányt, hogy a nép érdekében megóvja majd ezt a vagyont” – fogalmazott közleményében Robert Palladino amerikai külügyi szóvivő.

Juan Guaidó a The Wall Street Journal című lap keddi számában közölt interjújában – amely a venezuelai fővárosban, Caracasban készült – a többi között azt hangsúlyozta, hogy szerinte a változások “békésen és alkotmányos úton” fognak lezajlani. Az ellenzéki politikus elmondta: az amerikai intézkedéseknek köszönhetően azonnal hozzáférhet mintegy 500 millió dollárhoz, és arra számít, hogy ezt követően további összegek felhasználására is felhatalmazást kap. A lap megjegyezte: a most felszabadított összegek segíthetik az ellenzéket, hogy megnyerje magának a hadsereg Nicolás Maduro elnökhöz még mindig hű tagjainak támogatását.

A venezuelai politikus a lapnak cáfolta, hogy tárgyalások folynának az ellenzék és a Maduro-rendszer között. “Nem tárgyalások vannak, hanem kérések” – fogalmazott. Azt jósolta, hogy a hadsereg Madurónak nyújtott támogatása már nem tart sokáig, mert a katonák családjai is ugyanazokkal a gazdasági nehézségekkel néznek szembe, mint a venezuelai lakosság.

Az oroszok Maduro mellé álltak

Miközben az Egyesült Államok és legközelebbi szövetségesei nyíltan törekednek a törvényes venezuelai kormány megdöntésére, Oroszország a nemzetközi közvetítés lehetőségét keresi a venezuelai alkotmányos rend és a nemzetközi jog normáinak megvédése érdekében – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A tárcavezető azt állította, a venezuelai ellenzék Washington nyomására utasítja el, hogy engedményeket tegyen a caracasi vezetésnek, amíg az le nem mond a hatalomról.

Amerikai áldozatok Trump háborújában


Nagyot esett hétfőn a Caterpillar és az Nvidia részvényeinek árfolyama. A kínai gazdaság gyengélkedése és a kereskedelmi háború nyomán mindkét cég menedzsmentje pesszimista előrejelzéseket adott. Elemzők szerint ez már csak azért is aggasztó, mert mindkét cég teljesítménye jó fokmérője szokott lenni az adott iparág globális teljesítményének.

Csalódást okozó negyedéves számokat tett közzé az építőipari gépeket gyártó óriásvállalat a Caterpillar hétfőn, s nagyon pesszimista üzleti tervvel állt elő a csipgyártó Nvidia menedzsmentje is. Mindkét cég gyenge jelentése arra világít rá, hogy komoly globális hatásai vannak a kínai gazdaság lassulásának.

Nem ez a két cég az első, amely a kínai gazdaság gyengélkedésére fogja rossz szereplését, az ő esetük annyiban különleges, hogy mindkét cég iparága zászlóshajójának számít. Így jelentésük és üzleti kilátásaikkal kapcsolatos várakozásaik az egész iparágra vonatkozó jelentéseknek is felfoghatók. Ezek pedig azt mutatják, hogy a kínai gazdaság lassulása nagyon is valós – mutatott rá Rodrigo Catril, a National Bank Australia elemzője.

A Caterpillar részvényei hétfőn 9,1 százalékkal estek a gyenge gyorsjelentés és a lerontott előrejelzések nyomán. A cég menedzsmentje szerint eladásai különösen az ázsiai-csendes óceáni térségben csökkentek a kínai kereslet visszaesése miatt. Az Nvidia papírjai eközben 13,8 százalékkal zuhantak, miközben utolsó negyedéves bevételi előrejelzését 2,7 milliárd dollárról 2,2 milliárd dollárra vágta vissza. Beszámolójuk szerint a grafikusprocesszor-üzletágukat sújtotta különösen a globális gazdaság lassulása, s ez elsősorban Kínában volt tapasztalható.

Az idei évet az Apple nyitotta hasonló hangvétellel, amikor Tim Cook vezérigazgató a csökkenő kínai iPhone-eladásokra hivatkozva csökkentette a cég eredményvárakozásait.

A Caterpillar és az Nvidia példája mutatja, hogy a kínai gazdaság lassulása komoly hatással van az amerikai cégekre is. S erre a kereskedelmi háború csak rátesz egy lapáttal – állítják a portál által megkérdezett elemzők.

A kereskedelmi háború rámutat arra a tényre, amely eddig is ismert volt. E szerint a világ két legnagyobb gazdasága szimbiózisban él. Mindkettőnek nagyon komoly befolyása van a világgazdaság alakulására, s az egyikben zajló folyamatoktól nem tudja a másik függetleníteni magát – mondta Tobin Gorey, a Commonwealth Bank of Australia szakértője.

Emlékezetes, hogy decemberben Hszi-csin Ping kínai elnök és Donald Trump az Egyesült Államok elnöke megállapodott abban, hogy 90 napig egyik fél sem vet ki újabb tarifákat a másik ország áruira, s nem hoznak újabb kereskedelmi korlátozásokat. Ez alatt az időszak alatt mindkét fél áttekinti a kialakult helyzetet és egy átfogó egyezményt készítenek elő.

 

Európai piac

Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék kedden, a befektetők a globális kereskedelmi fejleményekre, a friss vállalati gyorsjelentésekre és az újabb Brexit-szavazásra figyeltek.

A londoni FTSE-100 mutató 1,25 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,03 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,81 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

Amerikai piac

New Yorkban, az európai tőzsdezárás idején, a Dow Jones ipari átlag 0,30 százalékos pluszban, míg az S&P 500-as index 0,15 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,72 százalékos mínuszban állt.

Hazai piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 186,31 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 41 146 ponton zárt kedden.

 

OLAJ: A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

Az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,62 százalékos pluszban, 61,38 dolláron, a márciusi WTI pedig 2,75 százalékos nyereségben, 53,42 dolláron forgott kedd délután fél négykor.

ARANY: A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,44 százalékkal, 1315,10 dollárra nőtt.

 

 

 

0

Termékek a kosárban