2019. Január 28.

Megkegyelmezett az USA

Esik az alumínium ára, miután megszüntette az amerikai pénzügyminisztérium Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha alumíniumipari cége, a Ruszal elleni szankciókat.

Magára Gyeripaszkára, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, továbbra is vonatkoznak a korlátozások, a vagyonát zárolták, csak a cégeire, a Ruszalra, az En+ Groupra és az EuroSibEnergóra vonatkozik a felmentés.

“A cégek beelegyeztek, hogy korábban soha nem látott mértékű betekintést engednek az amerikai pénzügyminisztérium számára a működésükbe” – közölte a hatóság. A pénzügyminisztérium auditokat fog tartani a társaságoknál, amelyeknek meg kell felelniük a követelményeknek, és rendszeresen be kell számolniuk a működésükről.

Az En+ hét új független igazgatósági tagot delegált az igazgatótanácsba, emellett értékpapírcsere-ügyletet is végrehajt majd Ivan Glasenberg cégével a Glencore-ral. A En+ Group ennek keretében megkapja a Glencore Ruszalban lévő 8,75 százalékos részvénypakettjét egy, az En+ részvényesi tőkéjének 10,55 százalékát kitevő kötvénycsomagért. Az En+ új független igazgatóságában egyebek között ott ül Christopher Burnham, Cambridge Global Capital elnöke, aki tagja volt Donald Trump amerikai elnök csapatának is a kabinetben.

A Ruszal elnöke, Jean-Pierre Thomas lemondott, az OFAC-nak (a külföldi eszközöket ellenőrző hivatal az amerikai pénzügyminisztériumon belül) ugyanis ez volt az egyik feltétele azért cserébe, hogy megszüntesse a szankciókat. Thomas decemberben lett a cég elnöke Matthias Warnig után, aki korábban kelet-német Stasi-ügynök volt, és már 1991 óta ismeri Putyint. Thomas kinevezését sokan bírálták az Egyesült Államokban, mivel az oroszok által 2014-ben elfoglalt Krím-félszigeten akart beruházásokat, az amerikai szankciók első körben emiatt léptek életbe. A Ruszal részvényei mindenesetre a szankciók megszüntetése után 6,7 százalékot emelkedtek Hongkonban, és már zsinórban a nyolcadik tőzsdenapon erősödnek.

A szankciók megszüntetése az alumínium piacán is megkönnyebbülést hozott. Gyeripaszkának ehhez egy nyolc hónapos tárgyalássorozaton abba kellett belemennie, hogy minden cégében 50 százalék alá csökkenti a közvetlen és közvetett befolyását, emellett a vezetőségből meneszti a saját embereit. A Ruszal az egyik legnagyobb cég, amely ellene az USA szankciókat vetett be. A cég tőzsdei értéke 9,2 milliárd dollár volt nyolc hónapja az intézkedések előtt, azóta ennek a felére csökkent.

Szuperbiztos tőzsde

A Magyarországgal szomszédos Ukrajna egy kormánydöntés alapján blockchain-technológiára alapozott mezőgazdasági árutőzsdét vezet be. Ötéves megtérülési idővel számolnak.

2019 tavaszán indul a világ első, blockchain-technológiát használó, decentralizált mezőgazdasági árutőzsdéje. A block chain tulajdonképpen egy elosztott adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi, a hamisítást és módosítást kizáró módon. A cél ebben az esetben az, hogy egy olyan kereskedelmi platformot biztosítsanak Ukrajnának, amely kockázati biztosítási rendszerként is szolgál.

Igor Tinkov, az árutőzsde menedzsere a néhány nappal ezelőtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új árutőzsde összegyűjti a piaci résztvevőket, beleértve a kereskedelmi társaságokat, a mezőgazdasági üzemeket és termelőket is. Lehetőség nyílik a szerződött, fizikai termékértékesítésen kívül a tőzsdén keresztül a határidős ügyletek kockázatainak fedezésére is. A platform fő jellemzői a magas adatvédelem és tranzakciós sebesség, valamint a folyamatos működés. Öt évet számolnak a megtérülési időre. Elsőként Ukrajna, Európa és Afrika piacait szeretnék elérni. A kezdeti szakaszban a kísérleti projekt Ukrajna több régiójában is elindul.

Ezt majd az állami földkataszterben történő blockchain-technológia alkalmazása követi, amely magas szintű információbiztonságot nyújt, továbbá lehetővé teszi majd a földaukciók elektronikus formátumba történő átalakítását.

 

Európai piac

Veszteséges kezdést követően mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
A londoni FTSE100 index 0,93 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,57 százalékos mínusszal, a párizsi CAC-40 mutató 0,76 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot.

Amerikai piac

Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,58 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 1,42 százalék mínuszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 1,75 százalék csökkenést jelzett.
Pénteken a DJIA 0,72 százalék, a Nasdaq 1,29 százalék, az S&P index pedig 0,80 százalék pluszban zárt.

Hazai piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 387,49 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel, 41 332,31 ponton zárt hétfőn.

 

OLAJ: Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2 dollár 4 cent (3,31 százalék) mínusszal, 59,55 dolláron állt.

ARANY: Az arany unciánkénti ára 0,30 százalékkal, 3,85 dollárral 1301,95 dollárra emelkedett.

 

 

 

0

Termékek a kosárban