2019. Január 18.

Német – Kína egyezmény

Németország és Kína több egyezményt írt alá a két ország közötti bank-, pénzügy-, illetve tőkepiaci koordináció erősítéséről. Mindemellett ígéretet tettek piacaik további megnyitására, illetve az együttműködés erősítésére a gazdasági kapcsolatok szorosabbá tétele érdekében.

Az egyezményeket Olaf Scholz német pénzügyminiszter kínai látogatása alatt írták alá. Scholz két napra utazott Pekingbe, hogy megbeszéléseket folytasson Liu He kínai miniszterelnök-helyettessel, Hszi Csin-ping kínai államfő legfőbb gazdasági tanácsadójával.
A megbeszélések után kiadott közös nyilatkozat szerint a két fél megismételte, hogy erősíteni akarja a makrogazdasági politikával kapcsolatos koordinációt, a költségvetési és pénzügyi területeken való pragmatikus együttműködést, valamint kiterjeszti a stratégiai együttműködést a két ország közt.

Kína és Németország abban is megegyezett, hogy dolgozni fognak a nemzetközi gazdasági kormányzás fejlesztésén, a globális multilaterális rendszer fenntartásán, fellépnek a kereskedelmi protekcionizmus ellen, és támogatják a szabályokon alapuló multilaterális kereskedelmi rendszert a Kereskedelmi Világszervezeten (WTO) keresztül.

“Fontos, hogy az utóbbi időben másutt megfigyelhető tendencia ellenére előrelépést láthatunk az együttműködésben” – fogalmazott Scholz Pekingben, újságírók előtt.

Liu He a kereskedelmi kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozta: “A világgazdasági növekedés lassulásával párhozamosan a piaci kilengések fokozódnak, ez pedig egyre nagyobb kockázatot jelent”.

Mint a világ negyedik legnagyobb gazdasága, Németország fontosnak tartja a közeli és előnyös kapcsolatot Kínával, mely a világ második legnagyobb gazdasága. Ugyanakkor meg akarja védeni és erősíteni a kényes német és európai üzleti szektort, miközben kínai vállalatok állami támogatással bevásárolják magukat külföldi stratégiai iparágakba.

Scholz kiemelte, hogy a két országnak pénzügyi kérdésekben számos közös érdeke van, de a különböző szempontokat össze kell egyeztetni, ez a megbeszélések fő feladata.

Liu és Scholz elmondták, a német-kínai együttműködés mindkét ország gazdaságának előnyös. Hozzátették azt is, hogy elkötelezettek a szabad piaci hozzáférés biztosítása, valamint a befektetések elé gördített akadályok enyhítése érdekében mindkét országban. Kína és Németország egyaránt felismerte a pénzügyi együttműködésben rejlő potenciált, és arra is nyitottak, hogy pénzügyi vállalataik harmadik országokban mélyítsék el együttműködésüket.

A két ország támogatni fogja azokat a törekvéseket is, melyek együttműködésre adnak teret Kína Egy övezet, egy út kezdeményezés nevű programja és az EU Európát Ázsiával összekötő stratégiája, valamint az európai infrastruktúra-tervezés között.

Súlyos vádak a Huawei ellen


A Huawei tevékenységét bíráló cikkekről készült összefoglalóra reagált a kínai órásvállalat. A „Súlyos vádak a Huawei ellen – Tilalom jöhet az USA-ban?” címmel közölt írásban többek között az amerikai törvényhozók kétpárti törvényjavaslatát is ismertető szövegben szerepelt egy kitétel, amelyet szóvá tett a mobil készülékeiről is ismert gyártó.

A történteket összefoglaló írás a mellett, hogy a képviselők a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat gyártotta chipek és egyes alkatrészek amerikai forgalmazási tilalmát tartalmazó javaslatot ismertette idézte a tekintélyes The Wall Street Journal értesüléseit. AzÜzlet.hu-nak a kína cég reagálásában azt írja, olyat is felrónak neki, ami alól bírósági ítélet alapján is tisztázta magát.

A törvényhozók tilalmi javaslata nemcsak a Huawei, hanem a ZTE és más kínai vállalatok olyan termékeire is vonatkozik, amelyek forgalmazása amerikai szankciókat, törvényt vagy exportellenőrzési szabályokat sért. A törvényjavaslatot szinte egy időben nyújtották be a The Wall Street Journal című lap értesülésének nyilvánosságra hozásával. A lap azt tette közzé, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bűnügyi nyomozást folytat a Huawei ellen ipari titkok eltulajdonításának gyanúja miatt; a Huawei ipari-kereskedelmi titkokat lop el amerikai üzleti partnereitől, köztük például a német T-Mobile amerikai leányvállalatától.

A The Wall Street Journal cikke konkrétan a T-Mobile okostelefonjainak tesztelésére használt technológiának az ellopását említette.

A nyomozás – szól a tekintélyes lap híre – részben egy polgári peres eljárásnak köszönhetően indult meg: az északnyugati Seattle városában egy esküdtszék felelősnek találta a Huaweit a T-Mobile egyik üzeme robottechnológiájának eltulajdonításában.

A Huawei Technologies fontosnak tartotta szerkesztőségünkkel közölni álláspontját a cikk napvilágra kerülése után:
A Huawei Technologies nem kívánja kommentálni a média értesüléseit, ugyanakkor fontosnak tartja megjegyezni, hogy “a Huawei és a T-Mobile 2017-ben rendezték vitájukat, miután az Amerikai Egyesült Államok bírósága nem állapított meg károkozást, jogalap nélküli gazdasági előnyszerzést, se szándékos, rosszindulatú magatartást a Huawei részéről a T-Mobile üzleti titkait illetően.”

 

Európai piac

Erős kezdést követően jelentős pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
A londoni FTSE100 index 1,95 százalékos, a frankfurti DAX-30 2,63 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató 1,70 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

Amerikai piac

Növekedéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde főbb mutatói.
A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 342,69 ponttal, 1,41 százalékkal, 24 712,79 pontra emelkedett.
Az S&P 500-as mutatója 35,33 ponttal, 1,34 százalékkal nőtt, és 2671,29 ponton fejezte be a napot.
A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 72,77 ponttal, 1,03 százalékkal emelkedett, és 7157,23 ponton zárt.

Hazai piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 323,86 pontos, 0,79 százalékos emelkedéssel, 41 503,91 ponton zárt pénteken.

 

OLAJ: Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1 dollár 32 cent (2,16 százalék) plusszal, 62,50 dolláron állt.

ARANY: Az arany unciánkénti ára 0,77 százalékkal, 9,95 dollárral 1282,35 dollárra csökkent.

 

0

Termékek a kosárban