2019. Január 17.

Theresa May sem megy Davosba

Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök után a brit kormányfő is lemondta részvételét a január 22-én kezdődő davosi Világgazdasági Fórumon.

Theresa Maynek más kötelezettségei vannak – jelentette be Londonban a brit kormány egyik szóvivője a Brexit-vitára utalva.
A brit miniszterelnöknek épp a nagyszabású fórum előtt, január 21-én kell bemutatnia a törvényhozás alsóházában “B-tervét” az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnéséről (Brexit), miután az EU-val elfogadott megállapodást kedden nagy arányban elutasította a parlament. A londoni alsóház január 29-én szavaz a kormány által bemutatandó új javaslatról, a brit európai uniós tagság pedig várhatóan március 29-én szűnik meg.

A négynapos davosi fórumra a politikai és a gazdasági élet, valamint a civil társadalom több mint háromezer képviselőjét várják, köztük Angela Merkel német kancellárt.

Donald Trump és Emmanuel Macron egyaránt belpolitikai okok miatt marad távol a svájci eseménytől. Az amerikai elnököt a kormányzat rekordideje tartó részleges leállása, a francia államfőt pedig az elhúzódó “sárgamellényes” tüntetések és az ezzel kapcsolatos társadalmi viták tartják távol.

Dezinformációs háború

Több száz Oroszországhoz köthető oldalt, csoportot és profilt törölt a Facebook azzal az indoklással, hogy azok két jelentős méretű dezinformációs műveletben játszottak szerepet.

A cég azt követően tett lépéseket az ügyben, miután két hálózatra figyelt fel a Facebook és az Instagram platformjain, melyek észrevételük szerint “szokatlan”, ugyanakkor “szervezett” viselkedést tanúsítottak.

Nathaniel Gleicher, a Facebook kiberbiztonsági politikáért felelős vezetője blog-bejegyzésében arról számolt be: az észlelt hálózatok közül az egyik Közép- és Kelet-Európa országaiban, a Balti államokban, Közép-Ázsiában és a Kaukázusban működött, míg a másik Ukrajnával foglalkozott. A különféle profilok kezelői független hírforrásként állították be magukat, és egyebek mellett a NATO-ellenes nézetekről és tiltakozó mozgalmakról tettek közzé bejegyzéseket.

Gleicher elmondta: nem találtak ugyan összefüggést a két művelet között, de azt figyelték meg, hogy hasonló stratégia mentén dolgoztak, amikor profilokból kiépített hálózatokon keresztül megtévesztettek másokat a kilétükkel és a tevékenységükkel kapcsolatban.

Hozzátette: az egyik, összesen 364 oldalt és profilt magában foglaló hálózat a Szputnyik, angol nyelvű orosz állami hírportál munkatársaihoz volt köthető. Ennek a hálózatnak egy vagy több oldalát mintegy 790 ezer regisztrált felhasználó követte. A hálózat hat év alatt hozzávetőleg 135 ezer dollárt (36,5 millió forint) költött el Facebook hirdetésekre, melyek közül a legfrissebb idén januárban futott.

A Szputnyik a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint úgy nyilatkozott a Facebook akciójával kapcsolatban, hogy azt “egyértelműen politikai döntés” vezérelte, és “egyenértékű a cenzúrával”.

A Facebook emellett egy másik hálózathoz tartozó további 148 oldalt, csoportot és profilt törölt az amerikai hatóságok figyelmeztetése alapján. Gleicher ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a vizsgálat során technikai átfedést találtak az amerikai időközi választások idején tapasztalt Oroszországhoz köthető tevékenységgel, a többi közt például a korábbi Internetkutatási Ügynökség működéséhez hasonló jellemzőket.

A szentpétervári Internetkutatási Ügynökség az “orosz trollgyárként” híresült el, miután Robert Mueller különleges ügyész vizsgálata szerint már több demokratikus ország választásába – köztük az Egyesült Államokéba – is beavatkozott.

A Facebook az elmúlt hónapokban szigorú fellépést tanúsított az álprofilok ellen, miután a közösségi médiaszolgáltatót súlyos kritika érte annak kapcsán, hogy túlságosan lassan reagált a 2016-os amerikai időközi választásokat befolyásolni igyekvő külföldi akciókra.

 

Európai piac

Enyhe veszteségben zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
A londoni FTSE100 index 0,4 százalékos, a frankfurti DAX 0,12 százalékos, a párizsi CAC40 0,34 százalékos, a madridi IBEX35 0,05 százalékos csökkenéssel fejezte be a kereskedést.

Amerikai piac

Csökkenéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön.
A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,25 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,26 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,35 százalékos mínuszban indította a napot.

Fél órával később, 16 órakor a DJIA 0,19 százalékos, az S&P 500 index pedig 0,02 százalékos mínuszt jelzett, miközben a Nasdaq már 0,09 százalék pluszban állt.

Hazai piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,01 pontos, 0,60 százalékos emelkedéssel, 41 180,05 ponton zárt csütörtökön.

 

OLAJ: A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A Brent hordónként 55 cent, 0,90 százalék mínuszban, 60,77 dolláron, a WTI pedig 67 cent, 1,26 százalék veszteségben, 51,64 dolláron forgott csütörtök délután fél négykor.

ARANY: A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára 0,24 százalékkal, 3,05 dollárral, 1290,75 dollárra csökkent.

 

 

 

0

Termékek a kosárban