2019. Január 15.

Rajtaütöttek a szabályozók a BitMEX-en

Veszélyben lehet a BitMEX egy fontos piaca, az észak-amerikai. A hongkongi székhelyű vállalat az egyik legaktívabb és legmegbízhatóbb kripto- és határidős tőzsde, ahol az elmúlt egy évben 965 milliárd dollárnyi forgalmat generáltak.
Ezúttal a kanadai Québec tartomány pénzügyi ellenőrző szerveinek felszólításaira válaszul a BitMEX megkezdte a québec-i és az amerikai felhasználók számláinak bezárását is. A lépés azután jött, hogy még 2018 tavaszán a tartomány hatósága levélben kérte az összes québec-i számla felfüggesztését, mivel a BitMEX nem rendelkezett a kereskedési szolgáltatás nyújtásához szükséges engedélyekkel.

Az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC utóbbi időben tanúsított határozottabb fellépése a végrehajtás területén is a számlabezárásokra sarkallta a BitMEX-et.

Újboli felszólítás

Ismételten az Oroszországban tiltott tartalmak kiszűrésére, valamint az orosz szövetségi állami információs rendszerhez (FGISZ) való csatlakozásra szólította fel az amerikai Google céget az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor).

A Google-hoz intézet második felszólításról Vagyim Ampelonszkij, a Roszkomnadzor sajtótitkára számolt be újságíróknak kedden Moszkvában. Mint mondta, az amerikai informatikai cég nem fizette ki azt az 500 ezer rubeles bírságot, amelyet a hatóság azért szabott ki rá december 11-én, mert nem csatlakozott a FGISZ-hez.
A befizetés határideje február 20-án jár le, ha a Google addig nem fizet, a bírság összege 700 ezerre emelkedhet.

Vagyim Szubbotyin, a Roszkomnadzor helyettes vezetője decemberben kilátásba helyezte a Google keresőmotorjához való oroszországi hozzáférés blokkolását arra az esetre, ha a cég továbbra sem távolítja el keresési találatai közül a tiltott oldalakat. Elismerte ugyanakkor, hogy a jelenleg érvényes orosz jogszabályok a hozzáférés akadályozását egyelőre nem, csak a bírságolást teszik lehetővé, ezért, mint mondta, törvénymódosításra lesz szükség.
Szubbotyin elmondta: a Google-től az várja el a hatóság, hogy egy szeptemberben elfogadott törvény értelmében szűrje ki a gyermekpornográfiára, az öngyilkosságra, a kábítószerekre, a szerencsejátékra, az alkoholárusításra, a terrorizmusra és szélsőséges tartalmakra utaló linkeket. Megfigyelők szerint az orosz tilalmi listán politikai okokból tiltott oldalak, így ukrán hírportálok is szerepelnek.

 

Európai piac

Pozitív kezdést követően pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
A londoni FTSE100 index 0,60 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,33 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató 0,49 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

Amerikai piac

Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,62 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,98 százalék pluszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 1,56 százalék emelkedést jelzett.

Hazai piac

A BUX 67,39 pontos gyengüléssel fejezte be a keddet.

 

OLAJ: A márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,80 százalékos pluszban, 60,05 dolláron, a februári WTI pedig 1,98 százalékos nyereségben, 51,51 dolláron forgott kedd délután fél négykor.

ARANY: A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára februári szállításra 0,17 százalékkal, 1293,55 dollárra nőtt.
 

 

 

0

Termékek a kosárban