2019. Január 14.

Donald Trump fenyeget

Donald Trump amerikai elnök gazdasága tönkretételével fenyegette meg Törökországot egy Twitter-bejegyzésben vasárnap este, ha a török hadsereg kurdokat támadna Szíriában az amerikai katonák kivonása közben.
Az elnök ugyanakkor a kurdokat is intette: “ne provokálják Törökországot”.
A mikroblog-bejegyzésben Donald Trump azt írta: “Oroszország, Irán és Szíria voltak a legnagyobb haszonélvezői az Egyesült Államok azon hosszú távú politikájának, amely a természetes ellenség, vagyis az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet szíriai hadállásainak felszámolását célozza. Nekünk is hasznunkra válik, de most itt az ideje, hogy hazahozzuk katonáinkat. Vessünk véget a soha véget nem érő háborúknak”.
Egy következő Twitter-bejegyzésben az elnök megjegyezte: az amerikai katonák régóta esedékes kivonása közben is harcolni fognak az Iszlám Állam ellen, több irányból támadva a terroristák hadállásait.

Az amerikai csapatok fokozatos kivonásának decemberi bejelentése után Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal fenyegetődzött, hogy katonai támadást indít a Szíria északi részén – az amerikaiak vezette koalíciós erőkkel együtt – harcoló kurd milicisták ellen.
A hét elején John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Jeruzsálemben tárgyalt, és azt mondta: Törökország támadni akarja a szíriai kurdokat. Ankarát feldühítette a kijelentés, és Erdogan a “legalávalóbb, legbecstelenebb és legrondább” rágalomnak minősítette Bolton szavait.
Bolton egy pénteki rádióinterjúban követelte, hogy Ankara vállaljon kötelezettséget Washington kurd szövetségeseinek biztonságáért.

Beszáll a hulladékgyűjtésbe egy magyar tőzsdei cég

A teljes hulladékgazdálkodási értékláncra ki kívánja terjeszteni energetikai célú hasznosítási tevékenységét az Alteo. Ez azt jelenti, hogy a társaság a begyűjtési tevékenységbe is beszáll, de azt is, hogy a felhasználandó hulladékok köre is bővül.
Hulladékgazdálkodás divíziót hoz létre az Alteo csoport, a lépés célja, hogy a társaság tovább bővítse eddigi jelenlétét az energetikai célú hulladékhasznosítási piacon, illetve hogy fellendítse a hulladékgazdálkodás kereskedelmi és hasznosítási oldalát a vállalatcsoporton belül. Az új divízó az Energiatermelés és Energetikai Szolgáltatások Üzletága keretein belül indul el 2019-ben, és az Alteo tervei szerint a harmadik profitcenter lesz az Energiatermelés, Üzemeltetés és Karbantartás, valamint a Vállalkozás és Projektfejlesztés divízió mellett. A változás az Alteo csoport másik üzletágát, az Energiakereskedelem Üzletágat nem érinti.

Bár a divízió felállítása egy új tevékenységi kör alapításáról is szól, ezzel együtt az Alteónál nem előzmények nélküli a hulladékok energetikai célú hasznosítása. A társaság több, depóniagázt, vagyis a hulladéklerakókban képződő gázt energiatermelési céllal hasznosító projektet működtet Debrecenben és élelmiszeripari hulladékokat is hasznosító biogáz üzemet Nagykőrösön, az energiatermelési divízió keretein belül. Az új divízió ezektől függetlenül, de az eddigi tapasztalatok szinergiáit kihasználva fog működni.

Míg azonban a már futó a projektek az átvételt és az energetikai célú hasznosítást végzik, az új divízóval az Alteo a teljes hulladékgazdálkodási értékláncra ki kívánja terjeszteni tevékenységét – mondta el Papp András, a társaság általános vezérigazgató-helyettese a Portfolio-nak. Ez azt jelenti, hogy a társaság a begyűjtési tevékenységbe is beszáll, de azt is, hogy a felhasználandó hulladékok köre is bővül. Ebbe a körbe a nagy szervesanyag-tartalmú hulladékok fognak tartozni, ami például az élelmiszeriparból, vagy az áruházláncoktól származó hulladékokat is jelenti. Ami a lakossági, kommunális hulladékot illeti, az ezzel kapcsolatos feladatokat a jogszabályok alapján jelenleg csak állami többségi tulajdonban álló társaság folytathat Magyarországon, így az új Divízió tevékenysége nem terjed ki erre, de ezzel együtt az Alteonál az állami hulladékkezelő holdinggal való együttműködést is elképzelhetőnek tartanak.

Az új Divízió létrehozását alapvetően motiválta az, a hulladékgazdálkodási ágazatban általános trend, miszerint a szereplők igyekeznek mind jobban a hasznosítás felé elmozdulni az egyszerű lerakás felől. Ez a folyamat, amelyet a fenntarthatósági szempontok és a körforgásos gazdaság folyamatos erősödése támogat, pedig garantálhatja az Alteo új, Hulladékhasznosítási Divíziójának eredményességét.

Mivel az új Divízió üzleti és stratégiai tervezése jelenleg is folyamatban van, Papp András egyelőre nem közölt az üzletágra vonatkozó konkrét célszámokat és további részleteket; az ezeket is tartalmazó hosszabb távú stratégiai terveket 2019 első félév végéig fogják kidolgozni. Az azonban biztos, hogy kizárólag energetikai célú hulladékhasznosításban gondolkodnak. A vezérigazgató-helyettes tájékoztatása szerint alapvetően organikus növekedést terveznek, ugyanakkor az üzleti tervek alakulásától függően nem zárta ki teljesen azt sem, hogy akvizíciókat is végrehajtanak.

 

Európai piac

Hétfői New York-i tőzsdenyitáskor Londonban a FTSE100 index 0,98 százalék, Frankfurtban a DAX30 index 0,58 százalék, Párizsban a CAC40 index pedig 0,67 százalék mínuszt jelzett.

Amerikai piac

Gyengüléssel indítottak a főbb amerikai tőzsdeindexek hétfőn, miután pénteken is mínuszban zártak.

A DJIA-30 index 0,94 százalék, az S&P-500 index 0,98 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 1,16 százalék gyengülést jelzett a hétfői kereskedés kezdetén.

Pénteken a DJIA 0,02 százalék, a Nasdaq 0,21 százalék, az S&P index pedig 0,01 százalék mínuszban zárt.

Hazai piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 218,41 pontos, 0,53 százalékos csökkenéssel, 40 667,65 ponton zárt hétfőn.

 

OLAJ: Az olaj ára csökkent hétfőn. A Brent nyersolaj ára az amerikai kereskedési idő kezdetén 51 centtel (0,84 százalékkal) állt alacsonyabban pénteki záróértékéhez képest és 59,97 dolláron jegyezték. A WTI ára 47 centtel (0,91 százalékkal) 51,12 dollárra süllyedt.

ARANY: Az arany ára emelkedett, unciánként 2,35 dollárral (0,18 százalékkal) 1291,85 dollárra drágult.

 

 

 

0

Termékek a kosárban