2019. Február 7.

Duplázná forgalmát az AutoWallis

Ünnepélyes csengetéssel indította el a Budapesti Értéktőzsde a kereskedést, ugyanis csütörtöktől forognak a parketten az AutoWallis Nyrt. új, 15,8 milliárd forint összegű tőkeemeléséből származó részvényei.

Az AutoWallis Nyrt. képviseletében Veres Tibor, a Wallis Csoport elnöke, az AutoWallis Nyrt. többségi tulajdonosa, Müllner Zsolt, az AutoWallis Nyrt. igazgatóságának elnöke és Székely Gábor, az AutoWallis Nyrt. befektetési igazgatója részvételével indult el a BÉT kereskedése, amelyen jelen volt Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója is.

Székely Gábor szerint az a céljuk, hogy már márciusban az AutoWallis Nyrt. bekerüljön a BUX-indexet meghatározó papírok közé. Az előzetes, a magyar számviteli szabályok alapján készített, összesített, nem konszolidált tavalyi adatai szerint az AutoWallis négy leányvállalatának összesített árbevétele 5,9 százalékkal 70,2 milliárd forintra nőtt. A csoport a következő öt évben az árbevételét meg akarja duplázni.

Ezzel befejeződött a Wallis Csoport négy gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó és autós szolgáltatásokat nyújtó vállalatának tőzsdére lépése, amelyet az Altera Nyrt. átalakításával valósítottak meg. A BÉT Standard kategóriájában jegyzett kibocsátó neve február 1-jei hatállyal változott át AutoWallisra, mellyel egy időben részvényfelaprózást is végrehajtottak. A korábban 100 forintos névértékű papír helyébe 8 darab 12,5 forintos névértékű részvény lépett, a meglévő tulajdonosok tehát egy darabért nyolc új névértékű részvényt kaptak. A részvényekhez kapcsolódó jogokat, össznévértéküket, valamint a társaság alaptőkéjének mértékét a részvényfelaprózás nem érintette.

A névváltást, a részvényfelaprózást és az új részvények bevezetését azután hajtották végre, hogy a tőzsdei vállalat tulajdonába került a Wallis négytagú autós cégcsoportja, benne a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Duna, a Wallis Motor Pest és a Wallis Autókölcsönző – mondta az MTI szerint Székely Gábor. A négy tagvállalat gépjármű és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid és hosszú távú gépjárműkölcsönzéssel foglalkozik Magyarországon, illetve a közép- és délkelet-európai régióban. A cégek együttes árbevétele 2017-ben meghaladta a 66 milliárd forintot, így az AutoWallis a BÉT hetedik legnagyobb árbevételű vállalata lett.

Acsoport elkötelezett a Budapesti Értéktőzsde fejlesztése mellett, hiszen a csoportnak már eddig is több jelentős vállalata élt a nyilvános működés biztosította finanszírozási lehetőségekkel – közölte Veres Tibor. A befektetési csoport többségi tulajdonában lévő energetikai szolgáltató és kereskedő Alteo Nyrt. részvényei 2010 óta szerepelnek a magyar tőzsdén, míg a Wing Zrt. a hazai ingatlanpiac vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégeként az egyik legnagyobb kötvénykibocsátó a BÉT-en. A fő céljuk, hogy az AutoWallis tőzsdei jelenlétével az átlátható működés mellett kihasználják a nyilvános tőkepiac nyújtotta finanszírozási és tőkebevonási lehetőségeket. A jövőben az autóipari csoport erősíteni kívánja az elmúlt években elért pozícióját Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban – tette hozzá Veres.

Újból az Apple az első a tőzsdén

Ismét az Apple a legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalat, amely a Microsofttól szerezte vissza az első helyet.

Az Apple-részvények szerdán 0,03 százalékos pluszban, 174,24 dolláron zártak a New York-i tőzsdén, amivel a társaság piaci tőkeértéke 821,5 milliárd dollárra nőtt.

A Microsoft viszont 1,11 százalékos veszteségben, 106,06 dolláron fejezte be a kereskedést, így piaci kapitalizációja 813,4 milliárd dollárra csökkent.

A harmadik helyezett Amazon 1,12 százalékos mínuszban, 1640,26 dolláron zárt, 807,5 milliárd dollárra esett vissza piaci tőkeértéke.

Az Apple árfolyama nagyjából 13 százalékkal emelkedett azóta, hogy január 29-én a vártnál jobb eredményeket közölt negyedik negyedéves gyorsjelentésében. A befektetők szerint túladottá váltak az Apple-részvények, miután hónapok óta aggódnak az okostelefonok iránti kereslet gyengülés miatt, ráadásul a vállalat január 2-án tőle szokatlan módon csökkentette bevételi várakozásait.

Az iPhone-ok értékesítésének lassulása miatt az elemzők csökkentették célárfolyam-előrejelzésüket, a három hónappal ezelőtti 240 dollárról 174,24 dollárra.

Az Apple piaci tőkeértéke tavaly októberben – 233,47 dolláros árfolyamon – 1,1 ezer milliárd dolláron érte el történelmi rekordját, majd az Amazon és a Microsoft decemberben utolérte és megfosztotta a legértékesebb vállalat címétől. Január 3-án rekordalacsony szintre, 675 milliárd dollárra esett az Apple, ám azóta stabilan emelkedik az árfolyama.

 

Európai piac

elentős veszteségekben zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék csütörtökön, miután az Európai Bizottság és a brit jegybank is rontotta gazdasági növekedési előrejelzését a kereskedelmi feszültségek, a világgazdasági növekedés lassulása és a Brexit körüli bizonytalanságok közepette.

A londoni FTSE-100 mutató 1,11 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 2,67 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,84 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

Amerikai piac

New Yorkban, az európai tőzsdezárás idején, a Dow Jones ipari átlag 1,32 százalékos, az S&P 500-as index 1,45 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,62 százalékos mínuszban állt.

Hazai piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,53 pontos, 1,04 százalékos csökkenéssel, 40 173,73 ponton zárt csütörtökön.

 

OLAJ: A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára meredeken csökken.

Az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,65 százalékos mínuszban, 61,03 dolláron, a márciusi WTI pedig 3,24 százalékos veszteségben, 52,26 dolláron forgott csütörtök este hat órakor.

ARANY: A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,05 százalékkal, 1313,70 dollárra csökkent.

 

0

Termékek a kosárban