2019. Február 5.

Bombariadók

Harmincezer embert evakuáltak Moszkva és környéke közintézményeiből, illetve bevásárlóközpontjaiból bombafenyegetések miatt.

A hírügynökség úgy tudja, hogy Moszkvában több mint 90, a főváros környékén pedig több mint 40 objektumot neveztek meg ismeretlenek támadás célpontjaként.

A fővárosban a veszélyeztetettnek mondott épületek egyharmadát, vonzáskörzetében pedig a felét átkutatták, de robbanószerkezetet nem találtak.

A TASZSZ úgy értesült, hogy az e-mailben, közvetlenül a kiszemelt intézményekhez elküldött fenyegetések külföldi, egyebek között ukrajnai IP-címekről érkeztek.

Bombafenyegetésről érkeztek jelentések Perm és Volgográd megyéből is. Moszkva térségében és Oroszország más régióiban idén második hete futnak be ismét tömeges bombafenyegetések a hatóságokhoz. Pokolgépre eddig egyetlen esetben sem bukkantak a tűzszerészek.

Tavalyelőtt Oroszország-szerte több millió embert kellett kimenekíteni nyilvános helyekről, hasonló, robbantásos merényletre figyelmeztető, külföldről érkezett telefonhívások miatt. A riasztások akkor is hamisnak bizonyultak.

Kolosszális fordulat boríthatja a brexitbilit

Pánikszerűen igyekeztek cáfolni a brit kormány médiaosztályának dolgozói, hogy Theresa May miniszterelnök előrehozott választások kiírását fontolgatja. A kormánypárt köreiből színes visszhangot váltott ki a kiszivárogtatott hír.

A londoni kormány kommunikátorainak nehéz napjuk volt kedden, miután kiszivárgott a hír, hogy Theresa May miniszterelnök a balul sikerült 2017-es előrehozott választások után újabb szavazás kiírását fontolgatja – adta hírül a Financial Times (FT). A konzervatív kormánypárt köreiből heves reakciók érkeztek a lehetőségre, hogy a képviselőknek a brexit körüli káosz közepén váratlanul a választók elé kell állniuk, hogy elszámoljanak munkájukról. A hírt ugyanakkor sajátos módon éppen az teszi hitelessé, hogy a kormányfő nem sokkal azelőtt, hogy 2017 elején 2017 júniusára előrehozott választást íratott ki, tagadta, hogy erre készülne.

Sajtóértesülések szerint a Downing Street júniusban szeretne újabb választást tartani, hogy megerősítse a toryk parlamenti többségét, ami talán kimozdíthatná a holtpontról a brexit előkészítésének ügyét. Amikor az erről szóló hírek megjelentek a kormány kommunikációs osztályának munkatársai kategorikusan tagadták a lehetőséget. Azok a tory képviselők, akik egy WhatsApp-csoportban vannak azt követelték, hogy Brandon Lewis, a Konzervatív Párt elnöke tegye abszolúte egyértelművé, hogy szó sem lehet előrehozott választásokról.

Csak kimondta

Végül Lewis kénytelen volt engedni a noszogatásnak, és kijelentette, hogy nem számít általános választások kiírására 2019-ben. Ugyanakkor sem a kormány, sem a pártelnök elhatárolódása nem nyugtatta meg teljesen a kedélyeket. Boris Johnson, a brexiterek egyik sztárja a második világháborús normandiai partra szállás júniusi időpontjára célozva arról beszélt, hogy a D-napi választások híre a hozzá hasonló politikusok megijesztését célozza. Ezzel akarja a miniszterelnök rávenni őket kormánya és az EU brexit megállapodásának támogatására.

Vannak azonban olyan toryk is, akik szívesen belevetnék magukat a választási kampányba. John Howard, az Ipswich városában lévő választókerület elnökhelyettese ezek közé tartozik. Szerinte jó ötlet lenne az előrehozott szavazás, mert lehetővé tenné a Konzervatív Párt egységének helyre állítását és a parlamenti többség visszaszerzését. A választókerületi főnök azért lehet ilyen nyitott az új választásra, mert pártja legutóbb mindössze 836 szavazattal veszített ebben a körzetben a Munkáspárt jelöltjével szemben, és szeretnének minél előbb revansot venni.

Készek lennének rá

Olyan felkészülési lépéseket teszünk, amelyeket egy hónappal ezelőtt nem terveztünk – árulta el a sajtónak Tom Hunt, Ipswich új, ifjú konzervatív képviselő-jelöltje. Úgy véli, hogy olyan kiszámíthatatlan időket élnek a brit politikában, amikor bármi előfordulhat. Konzervatív parlamenti képviselőkkel beszélgetve az a benyomása támadt, hogy az előrehozott választás forgatókönyvére is fel kell készülniük.

Liz Harsant korábbi pártvezető és ipswichi önkormányzati képviselő csatlakozott az előtte szólókhoz. Szerinte egy szavazás “kitisztítaná a levegőt”. Összességében úgy tűnik, hogy azok a toryk, akiknek el kellene nyerniük egy ellenzéki képviselői mandátumot, lelkesednek a politikai harcért, míg azok, akiknek meg kellene védeniük a parlamenti bársonyszéküket, ódzkodnak ettől. Vannak olyan toryk, akik arra figyelmeztetnek, hogy ha a Munkáspárt elhódítana még 30 mandátumot, akkor többségbe kerülne a parlamentben.

Van egy prózai oka is annak, hogy May tartózkodhat az előrehozott választásoktól, nevezetesen, hogy pártjának szokatlan gondjai lennének azzal, hogy pénzügyi támogatóitól kellő forrásokat szerezzen a kampányra. Egy tory tisztviselő azt mondta az FT-nek, hogy nem kapták meg az ukázt a hiányzó jelöltek felhajtására, ám ez nem sokat jelent, mert két hét alatt végeznének ezzel a feladattal. Egy pártvezető röviden így fogalmazott: a miniszterelnök azt ígérte, hogy nem lesz előrehozott választás, de legutóbb is ezt mondta.

 

Európai piac

A nyereséges kezdést követően erőteljes pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
A londoni FTSE100 index 2,04 százalékos, a frankfurti DAX-30 1,71 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató 1,66 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

Amerikai piac

Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,44 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,18 százalék pluszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,37 százalék emelkedést jelzett.

Hazai piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 382,58 pontos, 0,94 százalékos csökkenéssel, 40 474,39 ponton zárt kedden.

 

OLAJ: Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 35 cent (0,56 százalék)mínusszal, 62,16 dolláron állt.

ARANY: Az arany unciánkénti ára 0,06 százalékkal, 0,85 dollárral, 1318,45 dollárra csökkent.

 

0

Termékek a kosárban