2019 Február 4.

Huawei ügy

Már az Európai Bizottság is azt fontolgatja, hogy teljes mértékben kitiltja Európából a Huawei minden olyan hálózati eszközét, aminek köze lehet a küszöbön álló 5G-s hálózatok kiépítéséhez.

Fordulóponthoz érhet a kínai Huawei körüli, az Egyesült Államok által indított betiltási és kizárási hullám. Az USA, miután nemzetbiztonsági fenyegetésnek ítélte a kínai vállalat szerepvállalását a következő generációs telekommunikációs hálózatok kiépítésében, szövetségeseinek is javasolta a céggel tervezett fejlesztéseik felülvizsgálatát. Az USA után ennek hatására Ausztrália is kizárta a Huawei-t az 5G-s hálózatok fejlesztéséből.

Noha az Európai Bizottságnál is felmerült a teljes kitiltás bevezetése, ezzel nem ért mindenki egyet. A Vodafone ügyvezető igazgatója, Nick Read a szankciók kapcsán hatalmas problémákat emlegetett, s a szlovák miniszterelnök, Peter Pellegrini is kiállt a kínai vállalat mellett.

Pusztító járvány

Donald Trump elnök a keményen dolgozó, amerikaiak jelöltjeként kampányolt és jutott be a Fehér Házba. A hazai munkahelyek védelmezőjeként hirdette meg kereskedelmi háborúját Kína ellen, mondván megrabolják az amerikaiakat az olcsó termékeikkel. Valójában viszont jó nagyot rúgott a farmerekbe, mivel a távol-keleti ország megtalálta, hol tudja a legnagyobb fájdalmat okozni.

Még 2017-ben Donald Trump vámháborújának meghirdetése előtt az Egyesült Államok 35,8 milliárd tonna szójababot exportált Kínába. Ez tízszer nagyobb mennyiség, mint amennyit a második helyezett Mexikóba (3,6 milliárd tonna) és közel tizenötször nagyobb mennyiség, mint a harmadik legnagyobb felvevőpiac Indonéziába (2,5 millió tonna) szállítottak.
A szójabab – bár kevésszer esszük eredeti formájában – az élelmiszeripar egyik legfontosabb alapanyaga, áttételesen, feldolgozva rengeteg háztartásban és hűtőszekrényben ott van.

Ennek oka, hogy magas proteintartalma miatt gyakran használják a takarmányozásban, de a szójaszószt sok étel ízesítésére használják, emellett ott van az energiaszeletekben és táplálékkiegészítőkben is. Gyakran keverik sajtokba, hogy a fehérjetartalmat növeljék, amikor éppen nem textil vagy festékoldószer készül belőle.

Tavaly tavasszal még felfelé mentek az árak, még az 1078 dollár/5000 vékás kurzust is megjárta a termény a chicagói árutőzsdén, aztán beérett a kereskedelmi háború és az amerikai farmerek szójabab-termése ráömlött a piacra. Július közepére már csak 815 dollár körül mozgott az árfolyam. Ugyanis Kína vámot vetett ki a termékre, kvótázta is az USA-ból érkező importot. A piacokon egy ideig átrendeződés indult, Kína brazil és európai beszállítókat keresett, az amerikaiak pedig megpróbáltak más piacokra bejutni. A vég az lett, hogy Kínában mindenhogy hiány volt a termékből, de a nagy mennyiségű olcsó amerikai szójára a világ más tájain nem volt akkora kereslet, ezért a hatalmas többletből az látszott, hogy a konfliktus rendezésének végéig elindulna felfelé az árfolyam.

Egy probléma kihúzva, itt a másik

Decemberben viszont intenzív egyeztetés kezdődött Washington és Kína között, hogy lezárják a vámháborút. Csütörtök este már azt mondták a felek, miután egy delegáció érkezett a Fehér házba, hogy már egy hónapon belül lezárhatják a vitát. Szombaton pedig már bejelentették az első kínai szójababvásárlást is az USA-ból – a Reuters beszámolója szerint. Az árfolyamra ennek pozitív hatással kellett volna lennie, de a drágulás nem kezdődött meg.

Mert azóta Kínában egy másik probléma is van: a főként takarmányozásra használt szójabab hiánya és magas ára miatt eleve sok állatot levágtak. Viszont az országban intenzíven terjedni kezdett a – már Magyarországon is jelen lévő – afrikai sertéspestis. A vírus pedig tovább tizedeli a helyi disznóállományt.

Évtizedes károkat szenvedhetett a piac

Márpedig Kína 400 milliónál is több sertése a világ legnagyobb szójafogyasztója. Ráadásul a mostani árfolyamszint azt jelzi, hogy a piac úgy véli, hogy a vírus terjedése rosszabb, mint a kínai állami hivatalos adatok – magyarázta Darin Friedrichs, az INTL FCStone Ázsia árupiaci kockázatelemzője a Wall Street Journalnek.

A betegség elleni küzdelem érdekében több mint 900 000 állatot vágtak eddig le. A hónap elején a helyi Földművelésügyi és Vidékügyi Minisztérium szerint a sertésállomány ennek ellenére is csak 5 százalékkal volt kisebb decemberben, mint egy évvel korábban.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az afrikai sertéspestis felszámolásához legalább öt vagy hat szükséges, ezért további vágások jöhetnek. A Kínai Általános Vámigazgatóság szerint decemberben a szójabab-behozatal a 2011 óta mért legalacsonyabb volt: 5,7 millió tonna, ami 40 százalékkal marad el a 2017-es szinttől. A legtöbb Brazíliából származott, az Egyesült Államokban ternett szójabab pedig mindössze 1,2 százaléka (69 000 tonna) volt, ami eljutott Kínában, míg egy évvel korábban, az év utolsó hónapjában ez a szám még 6,2 millió tonna volt. Ez alig 68,6 millió dollárnyi kínai vásárlást jelentett, ami 2017-ben még 2,6 milliárd dollár volt decemberben.

Kína a szójabab-behozatal 11 százalékos csökkenését jósolta a szeptemberben végződő 12 hónapra. Ha a sertéspestis problémája súlyosbodik és jelentősen több sertést kell kényszervágni, a terményszükséglet továbbzsugorodik majd, ami még nagyobb nyomást gyakorol az amerikai mezőgazdasági termelőkre.

Sőt lehet, hogy a kínai sertéspiac évtizedes károkat szenved most a járvány miatt: az afrikai sertéspestis ugyan nem veszélyes az emberekre, de a kínai közösségi médiában már látszik, hogy sokan ennek ellenére elhagyták a disznóhúst az étrendjükből.

 

Európai piac

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék hétfőn, a befektetők főleg a vállalati gyorsjelentésekre figyeltek.
A londoni FTSE-100 mutató 0,19 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,04 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,38 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

Amerikai piac

New Yorkban, az európai tőzsdezárás idején, a Dow Jones ipari átlag 0,06 százalékos mínuszban, míg az S&P 500-as index 0,18 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,76 százalékos pluszban állt.

Hazai piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 116,37 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel, 40 856,97 ponton zárt hétfőn.

 

OLAJ: A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára esik. Az amerikai gyáripari megrendelések további csökkenését mutató novemberi adatok felszították a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat, amit nem tudott ellensúlyozni a nagy olajexportáló országok kitermeléskorlátozásának és a venezuelai olajiparra kivetett amerikai szankcióknak a hatása.

Hétfő este fél hatkor az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,04 százalékos mínuszban, 62,10 dolláron, a márciusi szállítású WTI pedig 1,92 százalékos veszteségben, 54,20 dolláron forgott.

ARANY: A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,26 százalékkal, 1318,60 dollárra esett.

 

 

 

0

Termékek a kosárban