2019. Február 22.

Csak Kecskeméten gyártják a második generációs CLA-t is

A Mercedes-Benz megkezdi a CLA Coupé második generációjának gyártását, elődjéhez hasonlóan kizárólagosan Kecskeméten.

A kecskeméti gyárban eddig több mint 750 ezer első generációs CLA és CLA Shooting Brake gördült le a gyártósorokról.

Az új Mercedes-Benz CLA Coupé számos technológiai újítást tartalmaz. Különleges opcióként az MBUX (Mercedes-Benz User Experience) multimédia rendszer már nem csupán beszédvezérléssel működtethető, hanem a mozdulatokat is felismeri. A CLA-hoz első ízben érhető el a különböző forgalmi helyzetek esetén a részben autonóm vezetés.

Az új kompaktautó-modellek gyártásának elindítását komoly előkészületek előzték meg: megépült az új karosszériaüzem, ahol az újgenerációs modellekhez készülő ajtók, és motorház-, illetve csomagtartófedelek gyártása úgynevezett flex-cellákban történik. A cellák moduláris, cserélhető elemeinek köszönhetően a lehető legrövidebb időn belül végrehajtható a gyártott modellek közötti váltás.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár jelenleg mintegy 4700 munkatársat foglalkoztat. Első modellként 2012-ben a B-osztály gördült le a szalagról Kecskeméten, ezt követte 2013-ban a négyajtós kompakt CLA, majd 2015-ben a CLA Shooting Brake. A két utóbbi modellt kizárólag itt gyártják az egész világ piacaira. 2018 májusa óta a termékpalettát az új A-osztály egészíti ki.

A Mercedes 2017-ben több mint 190 ezer autót gyártott magyarországi üzemében.

A társaság tavaly megkezdte a már meglévő mellett egy új autógyár építését is Kecskeméten. A beruházás egymilliárd euróból (mintegy 320 milliárd forint) valósul meg, és több mint 2500 új munkahelyet teremt. Az új gyárban a termelés a tervek szerint 2020-ban indul el.

Kivégzik a Heinz Ketchup gyártóját

20 százalékos zuhanással nyithatnak a mai kereskedésben a Kraft Heinz részvényei az amerikai tőzsdén, miután a társaság bejelentett egy 15 milliárd dolláros leírást, veszteséges negyedévről számolt be és ráadásul azt is közölte, hogy az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) vizsgálódik nála.

A társaság a Kraft és az Oscar Mayer márkákon könyvelte el a hatalmas leírást, amit azzal indokolt, hogy nehéz a piaci környezet a csomagolt élelmiszerek iparágban. Változnak a fogyasztási szokások, az egészségesebb élelmiszerek felé tolódik el a kereslet, ez pedig nem kedvez a cégnek, amely többek között ketchupot, konzerveket, vagy a Philadelphia krémsajtot gyártja.

A Kraft Heinz a világ ötödik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, mai formájában 2015 óta létezik, amikor a Heinz felvásárolta a Kraft Foods Groupot. Warren Buffett egyik legnagyobb befektetése a Berkshire Hathaway portfoliójában.

A Kraft Heinz 12,6 milliárd dolláros veszteséggel zárta a negyedik negyedévet, az egyszeri tételektől tisztítva részvényenként 84 cent volt a nyereség, ami 10 centtel marad el az elemzői várakozásoktól. A társaság jelentősen, 63 centről 40 centre vágta le a részvényenkénti negyedéves osztalékát. Ráadásul a SEC októberben vizsgálatot kezdett a cégnél a számviteli politikával és a belső ellenőrzésekkel kapcsolatban.

 

Európai piac

Vegyes kezdést követően pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.

A londoni FTSE100 index 0,16 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,30 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató pedig 0,38 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

Amerikai piac

Pluszban állnak a New York-i tőzsde irányadó indexei péntek este.

Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,57 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor’s 500-as mutatója 0,52 százalékos pluszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,74 százalékos emelkedést jelzett.

Pozitív kezdést követően pluszban álltak este a New York-i tőzsde irányadó indexei. A piacok számára némi megnyugvást jelentett, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon előrehaladás mutatkozik, és több tárgyalási forduló után Donald Trump amerikai elnök és Liu He kínai miniszterelnök-helyettes még a nap folyamán várhatóan találkozik a Fehér Házban.

A nap nyertese a technológiai szektor volt, a legnagyobb mértékben az Apple, a Microsoft és az Intel részvényárfolyama emelkedett.
A Kraft Heinz, a világ egyik vezető élelmiszeripari cége csaknem 27 százalékos mínuszban állt, miután a vállalat 2,61 milliárd dollár veszteséggel zárta a tavalyi utolsó negyedévet egy egyszeri tétel, 15,4 milliárd dollár értékleírás miatt.

Hazai piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 93,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 40 814,60 ponton zárt pénteken.

 

OLAJ: A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék ára emelkedett. Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) 38 cent, 0,67 százalék emelkedéssel, 57,34 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 12 centes, 0,12 százalék pluszban, 67,15 dollár volt.

ARANY: Az arany unciánkénti ára 0,37 százalékkal, 4,85 dollárral, 1332,65 dollárra emelkedett.

0

Termékek a kosárban