2019. Február 15.

McDonald’s

Magyar kézbe kerülnek a magyarországi érdekeltségek.
Üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor vállalkozóval a McDonald’s Corporation, a megállapodás értelmében a McDonald’s a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki Developmental Licensee (franchise) partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald’s éttermeket.

A magyarországi üzlet további működtetéséhez és növekedéséhez szükséges tőkét Scheer Sándor fogja biztosítani. Scheer Sándor a Market Építő Zrt. alapítója, részvényese és vezérigazgatója, emellett a Unione Group ingatlanfejlesztő cég, valamint a Hotel Clark tulajdonosa.
A tranzakció várhatóan 2019 első negyedévében zárul majd le, pénzügyi feltételei nem publikusak.

A vállalat közölte, a megállapodás újabb mérföldkő a McDonald’s Corporation törekvésében, hogy helyi üzleti partnerekkel együttműködve felgyorsítsa a piaci növekedést, egymástól eltérő környezetekben segítse a globális fejlesztések adaptálását, ösztönözze az innovációt, valamint még közelebb hozza a márkát az általa kiszolgált helyi fogyasztókhoz és közösségekhez.

Ian Borden, a McDonald’s International Developmental Licensee Markets szegmensének elnöke elmondta: Scheer Sándor ingatlanfejlesztésben, építő- és vendéglátóiparban nyújtott kiemelkedő teljesítménye ügyfél- és emberközpontú gondolkodással párosul, ezért biztosak abban, hogy a Magyarországon meglévő növekedési lehetőségeket felgyorsítja majd.

Az üzletvitel napi szintű irányítását a továbbiakban is Horváth Ágnes, a McDonald’s Magyarország ügyvezető igazgatója végzi. Az ügyvezető igazgató szerint a DL-struktúrára való áttérés a legjobb pillanatban történik ahhoz, hogy segítségével felgyorsítsák a fejlesztéseket és innovációt, tovább modernizálják a márkát és a McDonald’s magyarországi növekedésének újabb fázisába lépjenek.

A bejelentést szigorú értékelési és kiválasztási folyamat előzte meg. 2015 májusában a McDonald’s hosszú távú céljaként tűzte ki, hogy globálisan 95 százalékos franchise-arányt valósít meg rendszerében, azóta több mint 4000 éttermet adtak franchise-üzemeltetésbe világszerte.

A McDonald’s magyarországi hálózata 89 étteremből áll, amelyek több mint 50 százalékát jelenleg helyi vállalkozások franchise-átvevőként üzemeltetik.

A McDonald’s a világ vezető étteremhálózata, amely 120 országban több mint 37 ezer egységgel van jelen. Jelenleg a McDonald’s éttermek több mint 90 százalékát független helyi vállalkozók franchise-átvevőként üzemeltetik világszerte. A McDonald’s több mint 30 éve, a világ számos pontján több mint 80 országban alkalmazza sikeresen a DL tulajdonosi struktúrát, amelyben jelenleg körülbelül 6900 éttermet üzemeltet.

Kifőzdébe várják Donald Trumpot és Kim Dzsong Unt

Örömmel látná vendégül ingyen ebéden egy vietnami kifőzde Donald Trump amerikai elnököt és Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt február 27-én kezdődő csúcstalálkozójuk idején.

A fővárosban, Hanoiban lévő étterem korántsem fényűző, mégis ebédelt már benne amerikai elnök. Barack Obama 2016 májusában, hivatalos vietnami látogatásán iktatta programjába, hogy bun chát, hagyományos hanoi disznóhúsgombócos tésztát egyen a Bun Cha Huong Lien nevű kisvendéglőben. A két személyre terített asztalnál társa azonban nem vietnami vezető volt, hanem egy amerikai sztárszakács, a tavaly elhunyt Anthony Bourdain, és az ebédről készült felvétel az ő Nem séfnek való vidék (Parts Unknown) című tévésorozatát színesítette.

Obamának annyira ízlett a fogás, hogy azóta is lelkesedik a bun cháért, a kifőzde pedig emléket állítva, Obama comco néven szerepelteti étkei között a volt amerikai elnöknek felszolgált bun chát. A tulajdonos egy 60 éves vietnami asszony, Huong Lien, aki a dpa német hírügynökség helyi tudósítójának elmondta: boldogan látná éttermében vendégül Trumpot, vagy Kimet, vagy akár mindkettejüket.

“Nem sokat értek a politikához, így aztán nehezen tudnék tanácsokat adni nekik, de annyit azért mondanék, hogy a világon minden ember békét akar, nem pedig háborút” – mondta a vendéglős, majd hozzátette: “Természetesen ingyen látnám vendégül őket.”

A kifőzdében egy bun cha 90 ezer dongba, 1100 forintos összegbe kerül, így aztán amúgy sem lenne csillagászati a számla. A tulajdonosnő mindazonáltal nem hiszi, hogy elfogadják a meghívását.

“Nem hiszem, hogy Trump úr idejönne, mert ő jobban kedvelheti a fényűzőbb helyeket, mint Obama úr, aki nagyon közvetlen ember, Trump úr viszont gazdag család szülötte” – mondta a vietnami vendéglősnő.

Masszív menekülés kezdődött Európából

Régen nem látott menekülés figyelhető meg az európai részvényalapokból. Az ok az egyre növekvő bizonytalanság a brexit körül, de a romló növekedési kilátások is elijesztik a befektetőket. Nagyot mennek viszont a feltörekvő piacok.

A közvetlenül a brexit szavazást követő, 2016 júliusi eladási hullám óta nem volt olyan mértékű tőkekivonás tapasztalható az Európában befektető részvényalapokból, mint a múlt héten – írja az EPFR Global adataira hivatkozva a Financial Times. A szerdán végződő héten összesen 5,9 milliárd dollárnyi tőke távozott a kontinensen befektető részvényalapokból, ez a második legmagasabb érték az EPFR 2000-ig visszatekintő historikus adatsorában.

A csak a német részvényekbe fektető alapokból 574 millió dollárnyi tőke távozott, ezzel már zsinórban az ötödik mínuszos hetet zárták a német részvények, ekkora tőkekivonásra utoljára tavaly májusban volt példa. A brit részvényeket is kerülik a befektetők, az ottani részvényeket vásárló részvényalapokból 449 millió dollárt vettek ki, ez éles fordulatot jelent a 601 millió dolláros pozitívumot hozó megelőző héthez képest. A brit részvényalapokból az év eleje óta összesen 1 milliárd dollár távozott. A francia részvényalapok vesztesége 224 millió dollár volt a héten.

Egyre-másra gyűlnek a felhők

A lap által megkérdezett szakértők szerint a befektetők reakciója érthető, nagy kockázatot vállal az, aki a mostani körülmények között olyan brit vállalatok részvényeit vásárolja, amelyek jelentős hazai piaci kitettséggel rendelkeznek. A brexit körüli bizonytalanságra rátesz egy lapáttal, hogy az európai cégek exportkilátásait eközben jelentősen rontják a feltörekvő piacok, elsősorban a kínai gazdaság növekedési problémái. Steve Chiavarona, a Federated Investors portfólió menedzsere szerint figyelembe kell venni, hogy a kontinentális Európa nagyobb vállalati elsősorban exportra termelnek, s ennek se az erős dollár, se a kereskedelmi háború nem tesznek jót.

A feltörekvő piacok eközben változatlanul a befektetők kedvencének látszanak. Az ezekben az országokban befektető részvényalapokba 1,4 milliárd dollárnyi friss pénz érkezett, s ezzel már zsinórban 19 hete pozitív mérlegük.

A feltörekvő piacok iránti bizalmat egyébként jól mutatta a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése is. Abban a megkérdezett alapkezelők közül a legtöbben a feltörekvő piaci eszközök vásárlását nevezték meg a legzsúfoltabb pozíciónak, azaz annak a befektetési stratégiának, amelyet szerintük jelenleg a legtöbb befektető követ. Erre ezt megelőzően a felmérés 20 éves történetében nem volt még példa

 

Európai piac

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken, a befektetők hangulatát erősen elrontották a vártnál gyengébb decemberi amerikai kiskereskedelmi adatok, amelyek újabb kétségeket ébresztettek a világ legnagyobb gazdaságának teljesítményét illetően.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 11 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 37 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 13 ponttal eshet a nyitásban.

Európában egy sor nagyvállalat teszi közzé gyorsjelentését, köztük az Allianz, az RBS és a Norwegian Air. Spanyolországban Pedro Sánchez miniszterelnök várhatóan bejelenti, hogy előre hozott parlamenti választásokat írnak ki, miután a parlament leszavazta a kisebbségi kormány költségvetési törvényjavaslatát.

Amerikai piac

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken New York értékpapírpiacain az előző napi vegyes zárás után.

A DJIA-30 index 0,49 százalék, az S&P-500 index 0,73 százalék, a Nasdaq Composite index 0,59 százalék emelkedéssel kezdte a pénteki kereskedést.

Az indexek másfél-két százalékos növekedést halmoztak fel a hét eleje óta. A DJIA és Nasdaq indexek sorban a nyolcadik pozitív hétzárás felé tart, az S&P index pedig a nyolcból hetet zárt nyereséggel.

Hazai piac

Negatív nyitást és csökkenést jeleznek előre az elemzők a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a pénteki kereskedésben.

 

OLAJ: A WTI ára hordónként 55,33 dolláron, 1,69 százalékkal állt magasabban a pénteki globális kereskedelemben az amerikai piacok nyitásakor, a Brent ára pedig 1,53 százalékkal, 65,56 dollárra emelkedett.

Az olajár az OPEC termeléscsökkentésének, valamint Szaúd-Arábia ezen felül még további napi 500 ezer hordós termeléscsökkentésről tett bejelentésének köszönhetően emelkedett a héten. A Brent ára öt százalékos, a WTI ára négy százalékos heti nyereségben jár.

ARANY: Az arany ára pedig 0,63 százalékkal ment fel, unciánként 1322,20 dollárra.

 

0

Termékek a kosárban