2019. Február 14.

Elképesztő bűntettre derült fény a világ legértékesebb cégénél

Az amerikai értékpapírpiaci felügyelet bennfentes kereskedéssel vádolta meg az Apple egyik vezető igazgatóját. Pont azt, aki azért volt felelős, hogy a cég alkalmazottai nehogy bennfentes kereskedési ügyekbe keveredjenek.

Meglehetősen ironikus bennfentes kereskedési botrány kezd kiteljesedni a világ egyik vezető technológiai vállalatánál, az Apple-nél. Sajtóértesülések szerint ugyanis az amerikai értékpapírpiaci felügyelet, a SEC nyomozói azzal vádolják a vállalat egyik vezető jogászát, aki egyébként igazgatói posztot is betölt a cégnél, hogy az összes lehetséges bennfentes kereskedést tiltó szabályt megszegve egy nappal azelőtt adott el 10 millió dollár értékben Apple-részvényeket, hogy a cég beszámolt volna várakozásoktól jócskán elmaradó negyedéves eredményeiről.
Ez szigorúan tilos, hiszen a gyorsjelentést megelőző hetek a bennfentes személyeknek szigorú tilalmi időszaknak minősülnek a vállalat részvényeinek kereskedése szempontjából. Ráadásul Gene Levoff, aki tavaly szeptemberig a cég vállalati jogi igazgatója és szenior vállalati titkára volt, pontosan tisztában kellett lennie az eladások problémás voltával.

Levoff 2008 óta tagja az Apple közzétételi bizottságának, s mint ilyen, nagyjából két héttel a befektetőknek történő közzétételek előtt megkapta az Apple negyedéves gyorsjelentésének fontosabb adatait és a fontosabb bejelentéseket.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium vádja szerint a 2011 és 2016 között rendszeresen hasonló módon végrehajtott részvény adásvételekkel Lenoff összesen 227 ezer dollárnyi nyereségre tett szert és mintegy 377 ezer dollárnyi potenciális veszteséget került el sikeresen. A cselekményért a minisztérium szerint 20 évig terjedő börtönbüntetés, illetve 5 millió dollárig terjedő pénzbüntetés is kiszabható.

Az Igazságügyi Minisztériumtól függetlenül a SEC egy magánvádas eljárást is kezdeményezett a bennfentes kereskedés ügyében. Ennek azért is van jelentősége, mert a minisztérium a saját indítványában nem nevezi nevén a szóban forgó vállalatot, a Financial Times tudósítása szerint egy globális technológiai vállalatról szólnak, amelynek székhelye a kaliforniai Cupertoban van. A SEC viszont megteszi ezt, az ő beadványukból kiderül, hogy egyértelműen az Apple-ről van szó.

Az egyik konkrét esetben Levoff 2015 júliusában arról kapott adatokat, hogy az iPhone eladások az adott negyedévben alulmúlják majd az elemzői várakozásokban szereplő értéket. Erre adott el 10 millió dollár értékben részvényeket nem sokkal azelőtt, hogy az információt nyilvánosságra hozták. A bejelentés hatására az Apple-részvények árfolyama egy nap alatt 4 százalékot esett.

Egy másik esetben, 2011 áprilisában Levoff egymillió dollárt értében vett Apple-részvényeket, nagyjából egy héttel azelőtt, hogy a társaság várakozásokat meghaladó első negyedéves számokat tett volna közzé. Mindezt egy olyan gyorsjelentésben, amelyet Tim Cook vezérigazgató úgy kommentált, hogy a cég teljes fordulatszámon pörög. A bejelentés után megugrott a részvények árfolyama, Levoff 60 ezer dollárnyi profitot bezsebelve túl is adott részvényein. Levoff, ha igazak a vádak, ráadásul nem volt híján humorérzéknek sem. Két nappal a részvények eladási után ugyanis e-mailben emlékeztette az Apple más alkalmazottait, hogy két nap múlva jár majd le a tilalmi időszak, s csak ezt követően üzletelhetnek Apple-részvényekkel.

Az ügy után az FBI-nyomozás anyaga szerint Levoff vérszemet kapott, a következő, 2011 júliusi gyorsjelentés közzététele előtt – amelyet Tim Cook vezérigazgató akkor a cég valaha volt legjobb negyedéveként írt le – már 1,4 millió dollárt értékben vett részvényeket, amelyeket a gyorsjelentés publikálását követően 144 ezer dollárnyi profittal értékesített.

A Financial Times szerint az ehhez hasonló bennfentes kereskedési ügyek nem ismeretlenek a SEC előtt, tavaly 56 ilyen ügyben emeltek vádat. Ami különlegessé teszi az esetet az az, hogy Levoff a cégen belül pont a bennfentes személyek tranzakcióinak jogszerűsége felett való őrködéssel volt megbízva. Egy olyan, 30 ügyvédből és jogászból álló munkacsoportot vezetett a cégen belül, amelynek elvileg az lett volna a feladta, hogy ne legyenek tiltott bennfentes kereskedési ügyek a vállalatnál.

Levoff ügyvédje a sajtó megkereséseire azt válaszolta, hogy egyelőre még tanulmányozzák az ügyfele ellen felhozott vádakat – írja a CNBC.

Az Apple már évekkel ezelőtt felhagyott egyébként az iPhone-eladásokra vonatkozó adat közlésétől, évekig ez volt ugyanis az a mérőszám, amelyre az egész piac figyelt, és amely a legnagyobb valószínűséggel mozgatta meg a részvény árfolyamát a jelentésekkor.

Levoffnak tavaly szeptemberben mondott fel az Apple. A társaság közleménye szerint azért, mert a hatóságokkal történt kapcsolatfelvétel után egy sor belső vizsgálatot folytattak le, ennek eredménye lett a felmondás.

Versenyt fut az idővel a Tesla

A Tesla új modelljével megrakott óriási konténerhajók futnak versenyt az idővel, hogy a Csendes-óceánon átkelve még március 1-je előtt megérkezzenek Kínába.

A tavalyi december eleji G20-as csúcson Kína bejelentette, hogy 90 napra felfüggeszti a 25 százalékos importvámot, amelyet az USA-ból származó járművekre vetett ki pótlólagosan a vámháború keretében. Emiatt a kínai gyártással még mindig nem rendelkező Tesla rohan, hogy a 2019. március 1-je előtt minél több Model 3-t juttasson el az országba.

Összesen 3 konténerhajó szállítja el a járműveket az ázsiai vásárlókhoz, közülük az első, a Glovis Symphony február 13-án már megérkezett Sanghajba. Két másik hajó, a Morning Cindy és az Emerald Ace viszont versenyt fut az idővel, hogy a jövő héten megérkezzen Kínába – derül ki a Quartz beszámolójából.

Jó hír viszont, hogy Pekingben csütörtökön megkezdődött a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások újabb, kétnapos fordulója. A világ két legnagyobb gazdaságának képviselői harmadik alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz azóta, hogy Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök december elején Buenos Airesben személyes találkozójukon 90 napra kereskedelmi “tűzszünetet” kötött, esélyt adva a hónapok óta dúló vámháború lezárásának.

Az Egyesült Államok és Kína tavaly nyáron vetett ki kölcsönösen 50-50 milliárd dollár értékű importárura 25 százalékos pótvámot. Szeptember 24-én további, összesen 260 milliárd dollár értékű árura vezetett be pótvámot a két ország. Kína 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot vetett ki 60 milliárd dollárnyi amerikai árura. Az Egyesült Államok mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki az év végéig 10 százalékos pótvámot, amelynek mértékét januártól emelte volna 25 százalékra. A pótvám megemelését március 1-ig elhalasztották.

Így amennyiben most lesz megállapodás, okafogyottá válik a Tesla rohanása. Idén januárban az elektromos autógyártó megkezdte az Egyesült Államokon kívüli első gyárának építését is, Kínában.

A Tesla júliusban állapodott meg a sanghaji hatóságokkal arról, hogy ott építi fel autógyártó üzemét. A beruházás értéke mintegy 2 milliárd dollár, az üzem, amikor már teljes kapacitással működik, évi 500 ezer autót gyárt majd. Sanghajban a Tesla tömegterméknek szánt Model 3 autóját állítják majd elő, tervek szerint a termelés már a 2019 végén beindulhat. Sanghaj ipari körzetében a Tesla 864,8 ezer négyzetméternyi területet vásárolt meg októberben, amit 50 évre kapott meg hasznosításra.

 

Európai piac

A londoni FTSE-100 mutató 0,09 százalékos pluszban fejezte be a napot, míg a frankfurti DAX-index 0,69 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,23 százalékos mínuszban zárt.

Amerikai piac

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején, a Dow Jones ipari átlag 0,67 százalékos, az S&P 500-as index 0,45 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,17 százalékos mínuszban állt.

Hazai piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 322,53 pontos, 0,80 százalékos csökkenéssel, 39 898,65 ponton zárt csütörtökön.

 

OLAJ: A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

Az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,77 százalékos pluszban, 64,10 dolláron, a márciusi WTI pedig 0,06 százalékos nyereségben, 53,93 dolláron forgott.

ARANY: A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,09 százalékkal 1313,90 dollárra esett.

0

Termékek a kosárban