2019. Február 13.

Hatalmas készpénzhegyen ülnek a profik

Hiába hozott fellélegzést a piacokon a január, a profi befektetők a válság óta nem látott arányban halmozzák a készpénzt – derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. Nagy kedvenccé váltak a feltörekvő piacok, ahová Magyarországot is sorolják.
Hiába hozott szinte minden piacon komoly fellélegzést a tavaly év végi áreséseket követően a január, a profi befektetőket nem sikerült arra csábítani, hogy elköltsék az általuk kezelt portfóliókban felhalmozott készpénzt – derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből.

A 218, összesen 625 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember válaszaiból összeállított elemzés szerint az alapkezelők nettó 44 százaléka súlyozza jelenleg felül a készpénzt a kezelt portfóliókban. Ez nem csak hogy hat százalékpontos növekedést jelent a januárban mért adathoz képest, de olyan magas arány, amelyre 2009, a pénzügyi válság legsötétebb időszaka óta nem volt példa. Az átlagos készpénzarány eközben minimálisan csökkent, 4,9 százalékról 4,8 százalékra, ami még mindig a 10 éves átlagot jelentő 4,6 százalékos szint felett van.

Annak ellenére, hogy globális részvénypiacok árazása januárban 7 százalékkal emelkedett, a profi befektetők nem mernek igazán beszállni a részvénypiaci áremelkedésbe. A részvényeket felülsúlyozók aránya nettó 18 százalékról nettó 6 százalékra csúszott vissza, ez 2016 óta a legalacsonyabb érték a felmérésben.

A globális gazdaság kilátásaival kapcsolatos várakozások továbbra is nagyon borúsak. Bár januárhoz képest kissé csökkent azok aránya, akik a világgazdaság növekedésének lassulását várják, a szakértők kétharmada még mindig arra számít, ahogy az idei növekedési ütem jelentősen elmaradhat az elmúlt évitől.

A részvénypiaccal kapcsolatos óvatosságot más is mutatja. Jelentősen nőtt a felmérésen belül azok aránya az elmúlt hónapokban, akik szerint az S&P 500-as amerikai részvényindex ebben a ciklusban már elérte csúcsát. Míg szeptemberben a megkérdezettek mindössze 11 százaléka volt ezen a véleményen, addig ez az arány februárra már 34 százalékra nőtt.

A piacokat fenyegető legnagyobb kockázatnak változatlanul a kereskedelmi háborút tartják az alapkezelők. A kereskedelmi háború már kilencedik hónapja vezeti a legnagyobb aggodalomra okot adó “tail risk”-ek listáját, a második helyen a kínai gazdaság esetleges lassulása, a harmadikon a vállalati hitelek okozta esetleges válság állnak.

A feltörekvő piacok – amely kategóriába Magyarországot is sorolják – viszont hatalmas népszerűségnek örvendenek. A megkérdezettek szerint ugyanis a feltörekvő piaci eszközök vásárlása tekinthető jelenleg a legzsúfoltabb pozíciónak a piacon, azaz az alapkezelők szerint ez az a stratégia, amit most a legtöbb befektető követ. Ezt egyébként a különböző alapokba történő tőkeáramlásokat mérő kimutatások is utaltak már korábban. Arra, hogy a feltörekvő piacok ilyen népszerűek legyenek a felmérés közel 20 éves történetében nem volt még példa.

A magas készpénzarány a portfóliókban és a befektetők pesszimista hangulata a Bank of America Merrill Lynch szerint megfelelő környezetet teremthetnek arra, hogy a kockázatosabb eszközök, így a részvények is viszonylag jó teljesítményt nyújtsanak az első negyedévben.

Kibertámadás és bank-káosz Máltán

Kibertámadás miatt teljesen leállt szerdán Málta második legnagyobb bankja, ami káoszt keltett az ügyfelekben és a kereskedelemben.

A Valetta Bank összes tevékenysége a fiókok, bankautomaták működésétől, a számítógépes otthoni ügyintézésen át egészen a villanypostai szolgáltatásig szünetelt, a pénzintézet honlapja is “ledermedt”.

Joseph Muscat máltai kormányfő a történteket követően azt mondta a parlamentben, hogy számítógépes tolvajok megpróbáltak 13 millió eurót – bő 4 milliárd forintnyi összeget – ellopni nemzetközi tranzakciók kezdeményezésével Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Csehországban és Hongkongban lévő bankokba utalva.

A pénzintézet közleményben nyugtatta ügyfeleit, biztosítva őket arról, hogy számláikat és betétjeiket egyáltalán nem érintette a bűnözők próbálkozása. A bank közölte, hogy amilyen gyorsan csak lehet, visszaáll normális ügymenete.

Tudatta továbbá, hogy szorosan együttműködik a helyi és nemzetközi rendőri hatóságokkal, hogy sikerüljön meglelni a kibertámadás forrását.

 

Európai piac

A londoni FTSE100 index 0,81 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,37 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató 0,35 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

Amerikai piac

Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,30 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,22 százalék pluszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,14 százalék emelkedést jelzett.

Hazai piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 266,91 pontos, 0,66 százalékos csökkenéssel, 40 221,18 ponton zárt szerdán.

 

OLAJ: Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1 dollár 25 cent (2,00 százalék) plusszal, 63,67 dolláron állt.

ARANY: Az arany unciánkénti ára 0,06 százalékkal, 0,75 dollárral 1314,75 dollárra emelkedett.

 

0

Termékek a kosárban