2019. Február 12.

Inflációs nyomás nehezedik az MNB-re

Londoni elemzői vélemény szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) központi célszintjét meghaladó maginfláció a monetáris politika fokozatos normalizálásának elkezdésére késztetheti a jegybankot, valószínűleg már márciustól.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana a kedden ismertetett januári inflációs adatokat kommentálva kiemelte azt a véleményét, hogy jóllehet a teljes kosárra számolt 2,7 százalékos tizenkét havi infláció megegyezett az előző havi ütemmel, ez a stabilitás azonban jelentős alapszintű inflációs nyomást takar, és ezt egyértelműen jelzi az immár 3 százalék felett járó éves maginfláció.

A Morgan Stanley vezető londoni elemzője szerint ebben a helyzetben jó ideje nem az a kérdés, hogy az MNB hozzákezd-e a monetáris szigorításhoz, hanem az, hogy mikor. Hozzátette: a cég ezt márciusra valószínűsíti.

Kőolaj-kitermelésének jelentős csökkentését tervezi Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia azt tervezi, hogy márciusban napi 9,8 millió hordó kőolajat termel ki, ez több mint félmillió hordóval kevesebb annál, amit a globális kitermeléskorlátozási megállapodásban vállalt – közölte Hálid al-Falih, Szaúd-Arábia energetikai minisztere a Financial Times című londoni gazdasági napilapban kedden megjelent nyilatkozatában.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal tavaly decemberben állapodtak meg abban, hogy január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél évig az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. Az OPEC-tagállamok napi 800 ezer hordóval, szövetségeseik pedig 400 ezer hordóval csökkentik a kitermelést az októberi szinthez képest.

Szaúd-Arábia azt vállalta a megállapodásban, hogy 10 millió 311 ezer hordóra fogja vissza kitermelését.

Már januárban e szint alá esett a tényleges termelés: Szaúd-Arábia napi 350 ezer hordóval, 10,21 millió hordóra vitte le a kitermelést, és ezzel az OPEC-tagállamok közül a legnagyobb mértékű csökkentést hajtotta végre.

A márciusra tervezett mennyiség, 9,8 millió hordó, 1,2 millió hordóval kisebb a novemberben elért szintnél, amely viszont minden idők rekordját megdöntötte. Rijád azt is tervezi, hogy az exportot napi 6,9 millió hordóra csökkenti márciusban.

Hálid al-Falih ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy “káros hatást gyakorolhat” a világgazdaságra az az amerikai törvény, amelynek révén trösztellenes eljárásoknak tehetnék ki az OPEC-et. Ha Szaúd-Arábia nem tudja kiegyensúlyozni az olajpiacot kitermelésének kiigazításával, a világ “helyrehozhatatlan károkat” szenved el – mondta a szaúdi miniszter, aki annak a reményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok “helyesen fog cselekedni”.

Amerikai szenátorok egy éve nyújtották be a NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act) néven is emlegetett törvényjavaslatot, amely elfogadásának esetén lehetővé teszi az amerikai igazságügyi minisztériumnak, hogy bíróság elé vigye az OPEC tagállamait a kőolajárak manipulálásának vádjával.

A szenátorok így reagáltak arra a hírre, miszerint Szaúd-Arábia és szövetségesei kiálltak egy, az OPEC és a kartellen kívüli tíz nagy olajexportáló ország, köztük Oroszország közötti hivatalos partnerség kialakításáért, hogy együtt próbálják befolyásolni a helyzetet a kőolaj világpiacán. A képviselőház illetékes bizottsága a múlt héten jóváhagyta a javaslatot.

 

Európai piac

Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék kedden, a kedvező piaci hangulat alapvetően az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat övező bizakodásnak volt köszönhető.

A londoni FTSE-100 mutató 0,06 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,01 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,84 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

Amerikai piac

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején, a Dow Jones ipari átlag 1,31 százalékos, az S&P 500-as index 1,19 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,36 százalékos pluszban állt.

Hazai piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 718,61 pontos, 1,81 százalékos emelkedéssel, 40 488,09 ponton zárt kedden.

 

OLAJ: A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

Az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,97 százalékos pluszban, 62,72 dolláron, a márciusi WTI pedig 1,66 százalékos nyereségben, 53,28 dolláron forgott kedd kora este.

ARANY: A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,13 százalékkal 1313,60 dollárra nőtt.

0

Termékek a kosárban