2019. Február 11.

100 ezer német munkahely megszűnése

A német foglalkoztatást is megrázza a rendezetlen brexit, százezer német munkahelybe kerülhet – figyelmeztet egy német egyetemi tanulmány. A franciák és a németek érzik meg leginkább az EU tagországok közül, ha brit EU-tagság a kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodás elfogadása nélkül szűnne meg.

A hallei IWH kutatóintézet és a halle-wittenbergi Luther Márton tudományegyetem tanulmánya szerint egy rendezetlen brit kiválás elsősorban Németországot sújtaná, a második legnagyobb vesztes pedig Franciaország lenne, mintegy 50 ezer állás megszűnésével.

Komoly veszteségekkel kell számolnia továbbá Kínának is, mivel a Nagy-Britanniába exportáló cégektől kevesebb megrendelést kapna.

A tanulmány összeállítói szerint Németországon belül különösen az ország keleti fele sínylené meg a rendezetlen Brexitet, az iparágak közül pedig egyértelműen az autóipart érné a legnagyobb kár.

Az autóipari ágazatban elkerülhetetlen lenne a létszámleépítés az export visszaesése miatt. Így például 500 embert kellene elbocsátani a Volkswagen wolfsburgi és 265 munkavállalót a BMW Bajorországban található dingolfing-landaui gyárából.

Hatalmas a német aktívum

Trump elnök éles bírálatai ellenére Németország tavaly is hatalmas aktívumot halmozott fel az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben, bár a többlet valamelyest csökkent.

A német statisztikai hivatal hétfőn közzétett jelentése szerint a kétoldalú kereskedelemben 49 milliárd euró német aktívum halmozódott fel, ez több mint egy ötöde a teljes tavalyi 228 milliárd eurós német aktívumnak. Németországnak egyetlen másik állammal szemben sincs ekkora kereskedelmi többlete.

A többlet 2017-hez képest 1 milliárd euróval csökkent, mert az Egyesült Államokba irányuló export 1,5 százalékkal nőtt, és 113,5 milliárd eurós rekordot ért ugyan el, de az import közel 4 százalékkal 64,6 milliárd euróra emelkedett.

A német áruk második legnagyobb piaca 105 milliárd euróval Franciaország, a harmadik pedig 93 milliárd euróval Kína.

 

Európai piac

A londoni FTSE-100 index 0,86 százalék emelkedéssel, a frankfurti DAX index 1,03 százalékos pluszban, a párizsi CAC-40 index pedig 1,11 százalékkal fejezte be a hétfői kereskedést.

Amerikai piac

Enyhe erősödéssel indult a kereskedés hétfőn a New York-i tőzsdéken.
A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,31 százalékkal, az S&P 500 0,29 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,49 százalékkal állt pénteki záróértéke fölött a kereskedés első perceiben.

Pénteken vegyesen zárt New York. A DJIA 0,25 százalékkal csökkent, az S&P és a Nasdaq Composite viszont 0,07 százalékkal, illetve 0,14 százalékkal emelkedett.

Hazai piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 64,87 pontos, 0,16 százalékos emelkedéssel, 39 769,48 ponton zárt hétfőn.

 

OLAJ: A Brent nyersolaj ára hordónként 61,23 dolláron 1,40 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben az európai kereskedési idő végén, a WTI ára pedig 2,16 százalékkal 51,58 dollárra csökkent.

ARANY: Az arany ára 0,51 százalékkal unciánként 1311,75 dollárra csökkent.

 

0

Termékek a kosárban